In 2022 geproduceerde groene stroom doorgeven aan familie, buren of vrienden
“Elektriciteitsnet slimmer en flexibeler maken” 

Wie zonnepanelen heeft en niet al zijn stroom op dat moment verbruikt, kan die in de toekomst doorgeven aan familie, vrienden of buren. Dat kan gratis of tegen een zelf bepaalde prijs. Op die manier zelf groenestroomleverancier worden, zal kunnen vanaf juli 2022. Voordien, vanaf begin 2022, zullen bewoners van appartementsgebouwen al kunnen 'zonnedelen'. Dat heeft minister van Energie Zuhal Demir vorige week vrijdag bekendgemaakt. 

De overstap van fossiele naar hernieuwbare energie vraagt ook steeds meer van het elektriciteitsnet. Dat moet in de toekomst slimmer en flexibeler worden. Steeds meer burgers, scholen, organisaties, lokale besturen en kmo's zijn bovendien gemotiveerd om zelf een actievere rol te spelen op de energiemarkt.

Zonnedelen

De Vlaamse regering heeft nu een besluit goedgekeurd dat de deur verder opent voor vormen van energiedelen. Concreet zullen bewoners van een appartementsgebouw vanaf begin 2022 kunnen 'zonnedelen'. Zo kan de geproduceerde groene stroom van zonnepanelen op een appartementsgebouw verdeeld worden onder alle bewoners van dat gebouw. Dat moet het ook in steden met veel appartementsgebouwen interessanter maken om te investeren in zonnepanelen.

In juli 2022 is het tijd voor de volgende stap. Dan kan bij wijze van spreken iedereen, gaande van burgers tot lokale besturen en bedrijven, groenestroomleverancier worden. Zo zal iemand met zonnepanelen de stroom die hij niet zelf verbruikt, kunnen verkopen aan iemand anders: een familielid, vriend, collega, ondernemer, buur... De verkoop moet enkel gemeld worden bij Fluvius. Die neemt de praktische regeling dan op zich en zorgt ervoor dat de informatie doorstroomt naar de leveranciers, zodat de elektriciteitsfactuur automatisch wordt aangepast.

Energiegemeenschap

"Wie voor zijn of haar opgewekte energie geen vergoeding wil omdat het bijvoorbeeld richting een familielid met financiële moeilijkheden gaat, kan de stroom op het moment dat het opgewerkt wordt zelfs 'gratis' ter beschikking stellen via dergelijke 'peer-to-peer'-contracten", klinkt het bij Demir.

Vanaf 2023 moet het systeem van energiedelen verder uitgebreid worden naar echte energiegemeenschappen. Wie zich verenigt in een energiegemeenschap, zal in groep kunnen investeren in een installatie voor groene energie, isolatie, een grote wijkbatterij, gemeenschappelijk laadpalen voor elektrische wagens... De kosten van de investering en de voordelen die eruit voortvloeien, worden in dat geval verdeeld onder de leden van de energiegemeenschap of worden besteed aan andere ecologische of sociale projecten. "Een lokaal bestuur kan bijvoorbeeld samen met buurtbewoners een energiegemeenschap oprichten en zonnepanelen plaatsen op het dak van de sporthal of een kerk. De opgewekte stroom die niet ter plaatse verbruikt wordt, kan rechtstreeks verdeeld worden onder de deelnemende buurtbewoners", zegt Demir.

(bron: Belga)

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden