Vlaamse woningprijzen stijgen 4 keer harder dan inflatie
“Leuven duurste Vlaamse centrumstad van voorbije 15 jaar” 

In 2019 zijn de woningprijzen in Vlaanderen met 3,52 procent gestegen, vier keer sneller dan de inflatie (0,76 procent). Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van makelaarsgroep ERA en de KU Leuven. Het is al tien jaar geleden dat het verschil tussen de inflatie en de stijging van de woningprijzen zo groot was. Wel verwachten de onderzoekers dat het afschaffen van de woonbonus in de komende jaren een prijsdempend effect zal hebben.

"Vastgoedeigenaars hebben er een boerenjaar op zitten", besluit Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium, op basis van de ERA-KULeuven-Vastgoedindex (EKVI). Die analyseert de Vlaamse vastgoedmarkt van de voorbije 15 jaar, op basis van cijfers van zo'n 60.000 transacties van ERA-makelaars.

Wegvallen woonbonus

Het was van 2009 geleden dat de huizenprijzen meer dan vier keer zo hard stegen als de inflatie - de stijging van de prijzen van de consumptiegoederen. "Met andere woorden: in 2019 zijn onze woningen niet alleen in absolute prijs gestegen, maar nog veel sterker in relatieve waarde."

Sven Damen, de vastgoedeconoom van de KU Leuven die de studie uitvoerde, verwacht niet dat deze prijsstijging zich aan hetzelfde tempo zal verderzetten. "In ons onderzoek vinden we dat op middellange termijn vooral de ontleencapaciteit van huishoudens de woningprijzen bepaalt: hoe meer de Vlaming kan lenen, hoe meer hij ook aan zijn woning uitgeeft", zegt hij. "En die ontleencapaciteit is dus afhankelijk van het inkomen, de hypotheekrente en de woonbonus. Door het wegvallen van de woonbonus, zal de Vlaming 9 à 13 procent minder kunnen lenen, waardoor we op middellange termijn een prijsdempend effect op de woningprijs kunnen verwachten."

Centrumsteden

Leuven is, vooral door een immens grote vraag van hoogopgeleiden, veruit de duurste Vlaamse centrumstad van de voorbije 15 jaar. Een woning in de studentenstad is 9 procent duurder dan een quasi identieke woning in Antwerpen en 11 procent duurder dan Brugge. De goedkoopste centrumsteden zijn Kortrijk, Roeselare en Genk. Zo betaal je voor een woning in Leuven ruim de hélft meer (60,29 procent) dan voor dezelfde woning 60 kilometer verder, in Genk.

(bron: Belga

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden