Nieuws

Volgens Julien Manceaux, econoom bij ING België, zijn vorig jaar de woningprijzen op de secundaire markt toegenomen met 2,5 à 4 procent. Die stijging is onder andere te verklaren door de goedkope woonleningen. Een analyse van ING België toont aan dat de Belgische gezinnen die rentedalingen hoofdzakelijk hebben aangegrepen om de maandelijkse aflossingen van hun woonkrediet te verlagen. Zo nam de gemiddelde maandlast af met 3,5 procent tot 766 euro per maand.

 

Daling vraag woningen

 

Manceaux blikt in deze vastgoedmarktanalyse vooruit op de evolutie van de rendementen in de vastgoedsector, en heeft daarover wel enkele bezorgdheden. Zo verwacht hij, net zoals het Federaal Planbureau, dat de vraag naar woningen stilaan zal dalen. En als de vraag naar vastgoed afneemt, dan zal de prijs hetzelfde evolueren.

 

Manceaux plaatst wel een aantal kanttekeningen bij die verwachtingen. Zo is hij is er onder andere van overtuigd dat het groot aantal vluchtelingen die op zoek zijn naar een woning, de daling van de vraag binnen de perken zal houden. Daarnaast denkt hij dat steeds meer 75-plussers minder snel hun woning gaan verkopen. Ze blijven langer fit, de woon-zorgcentra hebben niet altijd voldoende opvangcapaciteit en de overheid stimuleert hen om langer thuis te wonen. Daardoor komen er minder snel woningen vrij op de vastgoedmarkt. Hij sluit op lange termijn een correctie van de vastgoedprijzen zeker niet uit. Volgens de econoom kunnen we ook een stagnatie zien.

 

Trendbreuk in Vlaanderen

 

Vandaag telt Vlaanderen 71 procent eigenaar-bewoners. Daartegenover staat een private huurmarkt met een gemiddelde omvang (20 procent) en een zeer kleine sociale huursector (6 à 7 procent). Vlaams minister voor Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil daar nu verandering in brengen. Zij legde de laatste hand aan een conceptnota over de private huurmarkt. Nog voor het zomerverlof wil ze dit beleidsdocument bespreken met haar collega's in de Vlaamse Regering.

De trendbreuk in Vlaanderen en de afnemende vraag zetten de toekomstige rendementen van vastgoed onder druk. Volgens Manceaux wordt het sowieso moeilijker om een forse meerwaarde te boeken bij het verkopen van een woning. De huurrendementen zullen opnieuw een belangrijke rol spelen.

 

Wens je meer informatie over dit onderwerp of over het verkopen van een woning, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Deel op uw favoriete Social Media

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden